snecka.cz

<





Smetanové řezy aneb sladký tunel :)

 
Budeme potřebovat:
5 vajec (zvlášť bílky a žloutky),
140 g cukru krupice,
1 vanilkový cukr,
100 ml oleje,
180 g polohrubé mouky,
půlka prášku do pečiva

Na krém: Smetana ke šlehání (můžou být i dvě), 2 zakysané smetany, cukr
Na zdobení:  čokoláda na vaření, kousek másla
ingredience
Příprava těsta: Z bílků si připravíme tuhý sníh.
V míse vyšleháme žloutky s cukrem (viz fotka), pak přidáme olej. Postupně vmícháme sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct na 180 stupňů cca na 20minut. Na povrchu se občas udělají bubliny, toho se nelekejte.
šlehání
Upečený plát rozkrojíme na tři přibližně
stejné části (viz fotka).
Připravíme si také jednoduchý krém. Nejprve vyšleháme šlehačku. Šlehačku musíme mít předtím dobře vychlazenou, aby šla krásně vyšlehat. Šlehám mixerem na nejvyšší výkon.Šlehačku smíchám v míse se dvěmi zakysanými smetanami a přidám cukr dle chuti (já tak tři lžičky).
V kastrolku si rozehřeji trochu čokolády na vaření s máslem.
Pak dám na tác vždy jeden plát, ten pomažu krémem. A takhle navrstvím všechny pláty. Zbytek krému dám nahoru a postranách. Pocákám čokoládou a to ještě trochu upravím vidličkou. To už záleží na fantazii a na čase.
plát
Řezy dáme vychladit a můžeme podávat :)
V létě můžeme nakrájet mezi jednotlivé vrstvy kousky jahod a řezy budou zase trošku jiné. Kdo má rád více krému, může dát do krému dvě šlehačky.
tunel