snecka.cz

<





Tradiční české buchty zadělávané v pekárně

Budeme potřebovat: 250 ml mléka, 120g rozpuštěného másla, lžíci sádla, 2 žloutky, špetka soli, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z citronu, 500 g hladké mouky, 1/2 kostky čerstvého droždí
Všechny ingradience dáme do pekárny v pořadí jak jsou uvedeny.
Dále potřebujeme náplň, já jsem dávala povidla rozmíchaná s trochou rumu. Ale samozřejmě můžete dát tvarohovou náplň nebo makovou.
pekárna
Zapínám na program těsto, který trvá necelé dvě hodiny, při míchání radši kontroluji a případně přidám mouku, aby se těsto nelepilo. Když program dojde do konce nevypínám a nechám ještě cca půl hodiny navíc kynout.
Na obrázku vpravo je už vykynuté těsto.
vykynuté těsto
Z těsta si pak odkrajuji jednotlivé kousky na buchty. kousky těsta
Kousek roztáhnu do tvaru cca obdelníka. Doprostřed dám povidla, přehnu a dole zamáčknu aby povidla nevytekla. s povidly
Přehnutý kousek, "skoro buchta". Do pekáče rovnáme tak, aby ta slepovaná část byla směrem dolů na dno pekáče. skoro buchta
Tady už je plný pekáč buchet. Buchty skládáme vedle sebe a každou buchtu pomažeme rozehřátým máslem, hezky ze všech stran. Neskládáme moc natěsno, buchty ještě dokynou. Umění je vybrat správný pekáč. Dnes mi to celkem vyšlo. Pokud mi někdy trochu těsta zbyde udělám čtyři buchty třeba do většího hrnku na čas nebo do misky a dám péct v tom. v pekáči
Pečeme na 180°C. Asi 30 - 45 minut podle trouby a podle toho jak moc chcete tmavé buchtičky. hotovo