Švestkový (ovocný) koláč s drobenkou

Včera jsem potřebovala rychle něco upéct a vzhledem k tomu, že jsem měli doma veliké švestky rozhodla jsem se pro švestkový koláč. Byla to rychlovka v devět večer jsem začala a ve třičtvrtě na deset bylo i upečeno. Ale koláč je opravdu výborný. Recept na těsto je prý původně od pana Pohlreicha. Každopádně se o něj s vámi dělím.

Potřebujeme:
2-3 vejce
1 hrnek cukru
2 zakysané smetany
2 hrnky polohrubé mouky
1 a půl lžičky jedlé sody (nebo prášek do pečiva)—já dala sodu

Rozpůlené švestky nebo jiné ovoce nakrájené na kousky

Na drobenku: máslo, polohrubá mouka, cukr (já dělám podle oka, cca 100g másla, 5-6 lžic cukru a přiměřeně mouky, dokud nemá drobenka hezkou konzistenci ani úplně drobivou ani úplně mazlavou)

Postup:
Ingredience jsem podle napsaného pořadí postupně rozšlehala v robotu (vejce jsem dala 3 menší, ale původně mají být dvě). Těsto jsem nalila na vymazaný a vysypaný pekáč a pokladla půlkami švestek. Navrch jsem nasypala drobenku a dala péct na 180 stupňů, po čase jsem ztlumila troubu na 150 stupňů. Když byli okraje už hnědavé vyndala jsem z trouby a ráno už jsem ochutnávala k snídani.

Chtěla jsem kousek vyfotit, abych sem mohla dát fotku. Můj asistent, který se akorát probudil chtěl taky ochutnávat, takže mám originální fotky s rukou nenechavce 🙂
švestková
Koláč jsem pekla na klasickém vyšším plechu vnitřní rozměr cca 29×39 cm

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.