ovocný koláč s tvarohem

Jeden můj starší vyzkoušený recept, jsem zkusila tentokrát upéct jako zdravější variantu a výsledek byl výborný. Na vzhled sice není nic extra, ale na chuť je lepší než originál. Pokud bych pekla pro návštěvu asi bych tvaroh méně osladila a navrch dala drobenku.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budeme potřebovat:
1 vejce
1/2 hrnku třtinového cukru
100 g rozpuštěného másla
1/4 hrnku mléka
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
půl prášku do pečiva

Na náplň:
250 g měkkého tvarohu
2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
třtinový cukr dle chuti

Dvě hrsti ovoce (v mém případě jahody)

Postup: Připravíme si omyté ovoce, větší nakrájíme na kousky. V misce smícháme tvaroh a jogurt a osladíme dle chuti.
Potom připravíme těsto. Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme máslo, a postupně přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva.
Vymažeme si kulatou formu na dort nebo na koláč (vymažeme máslem a vysypeme moukou). Do ní rozprostřeme těsto, na těsto rozprostřeme tvarohový krém (ne až do krajů, aby vznikl okraj) a na tvarohový krém poklademe ovoce. Kdo chce v této fázi lze přidat drobenku. Dáme péct do trouby pečeme nejprve 10 minut na 180 stupňů, pak snížíme teplotu na 150 stupňů. Pečeme alespoň čtyřicet minut. Kontrolujeme pomocí špejle, jestli je koláč propečený i uvnitř. Ovoce totiž pustí šťávu a díky tomu se střed koláče peče pomalu. Ale zase bude koláč pěkně vláčný.Pokud by vám okraje rychle tmavly, přikrejte koláč alobalem a pečte ještě chvíli přiklopený.

Dobrou chuť

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.