Šťáva z květů černého bezu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budeme potřebovat:
25-30 květů černého bezu
2 litry převařené vody
2,5 kg cukru
40-45g kyseliny citronové

Postup:
Květy dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme pod pokličkou louhovat do druhého dne. Druhý den přes plátno přecedíme, květy zabalené v plátně pořádně vyždímáme. Do vzniklé šťávy přidáme cukr a zhruba 40 g kyseliny citronové, povaříme a když je cukr rozpuštěný ochutnáme a případně dle chuti přidáme kyselinu citronovou. (Pokud to přeženeme a máme šťávu moc kyselou lze přidat i cukr). Povaříme asi deset minut a plníme do lahví. Já nejraději plním do skleněných lahví (letos jsem si nastřádala od dětských džusů). Láhve musí být čisté a suché, naplníme je až těsně po víčko, dobře zavřeme a chvíli postavíme na víčko. Plníme co nejteplejší šťávou. (Samozřejmě pokud dáváte do pet lahví, nelze tam dát vroucí šťávu, zkroutila by se láhev)
Tak šup do toho. Já určitě udělám ještě jednu dávku.

4 komentáře

  1. Kristýna

    4.6.2014 at 10:07

    Tak jsem to vyzkoušela a je fakt skvělá!!!

    1. admin

      4.6.2014 at 10:50

      Tak to jsem ráda. Já jsem dneska udělala druhou várku 🙂

  2. Marmeládování a sirupování :-) | šnečka

    15.6.2015 at 21:38

    […] jsem také dělala dvě várky skvělé šťávy z květů černého bezu, recept už tu mám od loňska. Letos jsem dělala dvě várky, něco už jsem […]

  3. Bez černý – kosmatice – recept – Šnečka

    21.5.2018 at 18:38

    […] a voňavé, navíc léčivé. Je to moje oblíbená rostlina. Z květů se dá dělat sirup viz recept zde. Dají se sušit na čaj, který je lahodný a je vhodný při nachlazení, při kašli a […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.