Jak si upéct vlastní kváskový chléb

Hodně lidí se mě ptá jak se dá doma upéct dobrý chleba. Tak přináším pár rad, recept a pár odkazů.

Péct si doma vlastní chleba je úžasná věc. Jednoduše víte co jste do něj dali. Což se u koupeného chleba říct nedá a když už to víte nemáte z toho radost. Dlouho jsem hledala co a jak. Chleba z droždí to prostě nebylo ono. Časem jsem objevila žitný kvásek. Což je vlastně jen voda a žitná mouka, takže i když prvních pár pokusů nevyšlo, nakonec jsem si vypěstovala svůj vlastní. Takže jak mít doma krásný vlastní chleba?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1) Potřebujete kvásek
Ten získáte buď tak, že si ho sami vypěstujete, trvá to pár dní a není to nic těžkého. Nejlepší je to v létě, nebo v zimě u topení, kvásek má rád teplo. Návod najdete zde.
Nebo si vezmete kousek kvásku od někoho kdo už má kvásek zralý v lednici. Jako třeba já. Nejbližšího člověka s kváskem najdete na této mapě.
Pak už stačí jen kvásek mít v lednici a jednou za týden ho přikrmit (přidat trošku vodu a žitné mouky a zamíchat)

2)Na první pokusy stačí zavírací nádoba na pečení, buď skleněná zapekácí mísa, nebo obyčejný kastrol s poklicí. Já používám obyčejný smaltovaný kastrol.

3)recept a postup. Já vycházím z tohoto receptu od cuketky, je tam i skvěle vysvětlen postup kynutí a pak překládání těsta. Je to jednoduché, nemusí se dlouho hníst a vždycky se povede. Já jsem si udělala pár úprav, takže peču buď klasiku od cuketky nebo toto:

150g žitné mouky
100g celozrnné pšeničné mouky
200g hladké mouky
340ml vody
lžička drceného kmínu
dvě lžičky soli
hrst slunečnicových semínek
lžíce kvásku

A takhle to vypadá v reálu:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.