Jednoduchá náhrada listového těsta – tvarohové univerzální těsto

Protože teď kojím a víc přemýšlím co jím a hlavně co nebude miminko nadýmat, omezila jsem moje oblíbená kynutá těsta a buchty a experimentuji zase jinde.
Když jsem viděla náhodou pořad Vše o vaření, kde dělali z tohoto těsta sýrové tyčinky, chtěla jsem to hned vyzkoušet a vyzkoušela jsem to na štrůdlu.
Recept je následující a vkládám odkaz i na originál ( je tu i video návod).
Těsto se může použít všude tam kde se normálně používá listové těsto, které je dost pracné na přípravu.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Budeme potřebovat:
1 vejce
250g másla
250g tvarohu
250g hladké mouky
plus jedno rozšlehané vejce na potření štrůdlu
nastrouhaná jablka (záleží na velikosti, já na dva štrůdly použila cca deset menších jablek)
skořicový a vanilkový cukr
kousek rozpuštěného másla
případně trochu strouhanky pokud jsou jablka hodně šťavnatá
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vejce, tvaroh a máslo necháme při pokojové teplotě, poté vypracujeme hladké těsto, dáme do sáčku a necháme v lednici 20 minut odpočinout. Zatím si můžeme připravit plech s pečícím papírem a oloupeme a nastrouháme jablka.
Těsto potom rozdělíme na dvě části. Vždy rozválíme a pomažeme trochu máslem, pokud máme šťavnatá jablka posypeme trochou strouhanky. Navrstvíme jablka, jen u okrajů necháme cca dva centimetry nepokryté. Jablka posypeme dle chuti skořicovým a vanilkovým cukrem. Okraje zahneme přes jablka a tím vytvoříme pravidelný obdelník. Ten zhruba na třetiny zarolujeme, tak aby koncový „šev“ zůstal dole.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opatrně přeneseme na plech. Pomažeme vajíčkem a stejně postupujeme i s druhým štrůdlem. Dáme péct do rozehřáte trouby na 180stupňů, dokud neni štrůdl hezky zlatý na povrchu.

Dobrou chuť
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.