Mazanec (zadělávaný v domácí pekárně)

Budeme potřebovat:

2 žloutky

100 g rozpuštěného másla (já dávám 80 g másla a 20 g sádla)

250 ml mléka

560 g polohrubé mouky

120 g cukru

špetka soli

30 g čerstvého droždí

najemno nastrouhaná citronová kůra

kdo má rád, může přidat rozinky, já je nedávám

na vykynuté těsto pak potřebujeme vajíčko na pomazání a mandle na ozdobu.

 

Postup:

V pořadí jak je napsáno dáme ingredience do nádoby v pekárně (ve které máme samozřejmě měchací metly). Zapneme program na přípravu těsta. Při hnětení kontrolujeme těsto a pokud je moc řídké přidáme mouku. Po vykynutí těsto vyjmeme z nádoby. (u mé pekárny trvá příprava těsta jen 1 hodinu a 30 minut, proto někdy nechávám těsto kynout ještě další půl hodinu).

Z těsta vypracujeme buď jeden velký bochánek nebo dva menší a dáme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a ozdobíme mandlemi. Dáme péct do rozpálené trouby já dávám na 180°C a asi po 15 – 20 minutách tlumím na 150°C. Jestli je upečeno zkouším mazanec propíchnout špejlí a nic by se nemělo na špejli přilepit. Peču cca 35 – 45 minut celkem. Ale dělám většinou menší bochánky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.