Rýmovníkovo-rakytníkový sirup

   Sladké sirupy už doma moc nevedeme, děti pijí jen čistou vodu. Ale tohle je vyjímka, která mi opravdu chutná… Takže občas si dáme, ale všeho s mírou. Doma jsem měla už vážně dost narostlý rýmovník. O jeho účincích a rady pro pěstování naleznete třeba zde. Pokud byste chtěli sazeničku nebo ustřihnout kousek na zasazení, klidně dejte vědět.

   A teď už k sirupu. Otrhala jsem listy ze dvou rostlin rýmovníku. Dále jsem použila misku kuliček rakytníku (mohlo by jich být i víc, ale nemám moc trpělinost to trhat). Oboje dáme do hrnce zalijeme litrem a půl vody a necháme přejít varem. Necháme pod pokličkou louhovat do druhého dne. Druhý den přecedíme přes plátno – vyždímáme z toho všechnu šťávu. A pomalu přivedeme k varu a přidáme 1,5kg cukru a 1-2lžíce kyseliny citronové (lze nahradit šťávou ze dvou citronů). Počkáme až se rozpustí cukr. Necháme projít varem a ještě horké plníme do sklenic.

Na zdraví!

Rýmovník a rakytník
V hrnci

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.