Bez černý – kosmatice – recept

„Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni“

Bez černý je úžasná léčivka. Květy jsou krásné a voňavé, navíc léčivé. Je to moje oblíbená rostlina. Z květů se dá dělat sirup viz recept zde. Dají se sušit na čaj, který je lahodný a je vhodný při nachlazení, při kašli a odhleňuje.

Jak píše Eva Francová ve své knize Rok ve Svatojánu: Bez je také magická bylina, která měla ochraňovat dům. Bezový rovnoramenný křížek svázaný červenou nití měl ochranou moc a dával se pod polštář dětem i dospělým a zavěšoval se nad vrata chléva pro ochranu dobytka.

Z květů bezu se dá připravit skvělé jídlo a to kosmatice:

Potřebujeme:
Květy bezu cca 20 květů
3 vejce
250 g polohrubé mouky
250 ml mléka
sůl

Oddělíme bílky a vyšleháme tuhý sníh. V druhé míse umícháme žloutky, sůl dle chuti, mléko a mouku a nakonec postupně vmícháme sníh z bílků. Do vzniklého těstíčka namáčíme květy, které držíme za stonek. Dáme péct na pánev s olejem a zelené stonky odstřihneme a opečeme z obou stran dozlatova. Podáváme s vařenými brambory, nebo zeleninovým salátem.

Dobrou chuť 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.