čerstvé máslo

Vyzkoušela jsem doma připravit máslo. Z domácí smetany není, tolik jí nikdy nemám. Koupila jsem dvě smetany ke šlehání. Obsah tuku 33% a smetana musí být jen pasterovaná. Máslo nevyrobíte ze smetany ošetřené UHT a nebo s přidanými látkami. Kupuji značku Moravia v Bille nebo červenou smetanu v krabičce v Lidlu. Vychlazené smetany dám šlehat do mixéru. Nejprve se vyšlehá šlehačka a když šleháte dát po chvíli se začne šlehačka měnit na máslo. Až vznikne hrouda másla a kolem tekuté podmáslí. Pozor pak to hodně cáká. Pak vezmu máslo do ruky, vymačkám podmáslí. Ještě si dám do mísy studenou vodu a máslo pomačkám v té studené vodě, abych z něj vymyla zbylou syrovátku. Vytvaruji nějaký tvar nebo dám do formičky. Dokud je máslo měkké dá se dochutit solí a bylinkami a vytvořit tak bylinkové máslo. Nebo nechat jen tak a mít klasické máslo. Máslo dáme chladit do lednice. A pak mažeme například na čerstvé rohlíky 🙂 Je to lahoda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 Comment

  1. Slon pro štěstí a hlavně pro radost | šnečka

    15.7.2017 at 21:21

    […] Vzhledem ke stoupající ceně másla připomínám návod na výrobu másla doma. Odkaz zde […]

Leave a Reply