Vánočka (mazanec) bez mléka

Jelikož má dcerka alergii na mléko, začínám být postupně přeborník ve vaření a pečení bez mléka a mléčných produktů. Ale protože sama marně hledám recepty a inspiraci, přidávám recept na vánočku pro podobné alergiky.
Těsto je univerzální, lze z něj upéct na vánoce vánočku, na velikonoce mazanec, a v mezidobí třeba sladké housky sypané mákem.

Budeme potřebovat:
2 vejce
250 ml mandlového mléka
100 g rozehřátého „másla“ – já použila Stellu Cukrářskou, je to levnější varianta, nebo lze použít tuk Alsan Bio
2 lžíce oleje
650 g hladké mouky (já používám většinou půlku špaldové a půlku obyčejné, záleží co mám zrovna doma)
120 g cukru
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžička soli
nastrouhaná kůra z bio citronu
3/4 kostky droždí
pokud máme tak špetka muškátového květu

„alternativy másla“

Vše dám do robotu a dám vypracovat těsto (pokud je třeba dosypu mouku). Pak nechám kynou na teplém místě hodinu až dvě. Vytvaruji mazanec či vánočku. Pak nechám ještě chvíli kynout. Pomažu rozšlehaným vajíčkem a posypu mandlemi. Peču na 180 stupňů, po 25 minutách stáhnu na 150 stupňů a když už má barvu jakou potřebuji, tak přikryji alobalem. Hotovou poznám podle toho, že když do ní píchnu špejli je po vytažení suchá. Ale peču určitě hodinu. Přeji úspěšné pečení.
Fotka není moc reprezentativní, samozřejmě se mi vánočka sesunula, když jsem potřebovala, aby byla hezká… Tak snad příště bude lepší. Ale na chuť je výborná.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.