švestky – tipy na zpracování

Teď hlavně zpracovávám dary přírody. Do teď to byly švestky. Dělala jsem povidla, sušila rozpůlené švestky a také jsem zkusila vyrobit domácí přesnídávky z jablíček a švestek. Všechno je to jedlé, tak mám radost. A dneska musím zpracovat pro změnu rajčata. Rozhodla jsem se je zavařit do sklenic, aby bylo v zimě na rajskou omáčku 🙂

Můj oblíbený recept na povidla je tento:

2kg švestek
půl lžičky skořice
4 hřebíčky (rozdrcené)
půl kila cukru
2 lžíce octa
3 lžíce rumu

Dají se buď péct v troubě a potom rozmixovat a nebo vařit v hrnci, rozmixovat a vařit do zhoustnutí. Potom plním ještě horké do čistých sklenic.

povidla a přesnídávky
povidla a přesnídávky

Přesnídávky jsem udělala tak, že jsem jen rozvařila pokrájená hodně zralá jablka, pak jsem je rozmixovala a přidala jsem přepasírované rozvařené švestky a naplnila do skleniček. Pak je dobré ještě pro jistotu sterilovat v hrnci s trochou vody, stačí na 80 stupňů cca na 15 minut.
fotky-oznacene-hvezdickou59

Dále mi z přesnídávek zbyla hmota z rozvařených a rozmixovaných švestek, do přesnídávek jsem propasírovala část bez šlupek a zbytek mi bylo líto vyhodit. Tak jsem přidala lžíci cukru a natřela to v tenké vrstvě na pečící papír a dala sušit do trouby na 70 stupňů asi na dvě hodiny, prostě dokud to nebylo jakžtakž suché, aby to drželo pohromadě. Nechala jsem vychladnout. Pak se dá placka krájet a jíst jen tak. Je to dobrota. Aby to jedly rády i děti, tak se z toho dá vykrajovat vykrajovátky nebo uříznout proužek, smotat a napíchnout na párátko a vznikne taková jednohubka. Viz moje fotky. Dá se to určitě udělat i z jiného ovoce.

Jinak pro nás klasicky suším v sušičce na ovoce půlky švestek, jsou také výborné a v zimě je to pak skvělé mlsání.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.